Gebruikersrollen

Met gebruikersrollen kun je voor elke gebruiker heel precies instellen welke gegevens hij wel en niet kan zien, bewerken, toevoegen en verwijderen. Geef je verkoopafdeling bijvoorbeeld alleen bewerkrechten voor relaties en offertes, en laat je magazijnmedewerkers alleen pakbonnen inzien en retouren verwerken.

Wat zijn gebruikersrollen

In SAM werken we met rechten op basis van gebruikersrollen. Zo kun je iedereen die in je bedrijf dezelfde rol heeft, dezelfde rechten geven. Per gebruikersrol kun je precies instellen wat een gebruiker met die rol kan zien, bewerken, toevoegen en verwijderen. Een gebruikersrol kan aan meerdere gebruikers gekoppeld worden, en elke gebruiker kan meerdere gebruikersrollen hebben.

Gebruikersrol toevoegen

Ga naar Gebruikers > Gebruikersrollen om alle gebruikersrollen te bekijken. Standaard vind je daar de administratorrol. Deze rol geeft je toegang tot alle onderdelen van SAM en kun je niet bewerkeen of verwijderen. Klik in dit overzicht op een rol die je al eerder hebt toegevoegd om hem te bewerken, of klik bovenaan de pagina op 'Nieuwe gebruikersrol' om een nieuwe gebruikersrol toe te voegen.

In het scherm dat vervolgens opent kun je je gebruikersrol een naam geven en instellen welke rechten bij die rol horen.

Rol Geef je gebruikersrol een herkenbare naam.
Rechten Vink aan voor welke onderdelen in SAM je deze gebruikersrol toegang wilt geven. Voor elk onderdeel kun je aangeven of iemand lees-, bewerk-, aanmaak- of verwijderrechten heeft. Rechten zijn altijd oplopend van links naar rechts. Je kunt dus geen bewerkrechten hebben zonder leesrechten, geen aanmaakrechten zonder bewerkrechten, et cetera. Soms staat er een klein pijltje voor een onderdeel. In dat geval kun je klikken op het onderdeel om het verder uit te klappen en specifiekere rechten in te stellen.

Omdat de rechten in SAM oplopen van links naar rechts en rechten invloed hebben op onderliggende rechten, heeft een klik in één vakje vaak invloed op andere vinkjes. Om te zien wat er gebeurt als je op een vakje klikt, kun je er met je muis op gaan staan zonder te klikken. De gekleurde vakjes geven vervolgens aan wat er meeverandert als je hier klikt.

Heb je alle rechten naar wens ingesteld, klik dan onderaan op 'Opslaan' om je wijzigingen op te slaan.

Gebruikersrol toekennen

Ga naar Gebruikers > Alle gebruikers en en klik op de gebruiker waaraan je een rol toe wilt kennen. Pas vervolgens de huidige rol aan of klik op 'Koppel gebruikersrol' om een extra rol aan de gebruiker toe te kennen. Selectecteer de gewenste rol en klik op 'Opslaan' om je wijzigingen te verwerken.