Projectstatussen

Om te zorgen dat alles op het juiste moment bij de juiste persoon terechtkomt, is de projectstatus een belangrijk hulpmiddel. Deze geeft aan waar in het proces van aanvraag tot afhandeling het project zich bevindt.

Projectstatussen

SAM heeft inmiddels een heel lijstje met projectstatussen. Sommige van die statussen worden automatisch toegekend, de rest ken je eenvoudig zelf toe in een project.

Aanvraag Alle nieuwe projecten waar nog geen offerte voor gemaakt is.
Offerte verstuurd Alle projecten waarvoor een offerte gemaakt is die vervolgens verstuurd is naar de klant.
Offerte akkoord
Automatisch
Alle projecten waarvan de offerte is geaccordeerd door de klant. Wanneer de klant in de offertemail klikt op de bevestigingsknop voor akkoord, wordt deze status automatisch bijgewerkt in SAM.
Orderbevestiging verstuurd
Automatisch
Geef een project deze status zodra - je raadt het al - de orderbevestiging verstuurd is.
Gereed voor rapen
Automatisch
Soms zijn er nog acties vereist voordat een order geraapt kan worden. Zodra de order naar de orderpick mag, zet je de projectstatus op ‘Gereed voor rapen’. Als er een raaplijst wordt aangemaakt, dan krijgt het project automatisch deze status.
Gereed voor levering Is de order geraapt, markeer het project dan als ‘Gereed voor levering’. Het project verschijnt dan in de lijst met leveringen.
Geleverd Is de order geleverd, maar hoeft hij nog niet opgehaald te worden, dan kun je het project markeren als 'Geleverd'.
Gereed voor retour
Automatisch
Zodra een order is uitgeleverd, kan hij worden gemarkeerd als ‘Gereed voor retour’. Zo houd je een duidelijk onderscheid tussen orders die uitgeleverd moeten worden en orders die retour komen. Op de dag van retour krijgt je project automatisch deze status.
Retourverwerking Komt een order retour, dan moeten de retouren verwerkt worden en eventuele manco’s worden gemeld. Alle projecten waarvoor dit nog gedaan moet worden, geef je de status ‘Gereed voor nacontrole’.
Retouren verwerkt
Automatisch
Projecten waarvan de retouren zijn verwerkt, via SAM of de app, krijgen automatisch de status 'Retouren verwerkt'.
Gereed voor facturatie Geef aan dat een project na verwerking van de retouren klaar is om door de administratie afgehandeld te worden.
Eindfactuur verstuurd
Automatisch
Is de eindfactuur voor je project aangemaakt en verstuurd, dan geef je het project de status ‘Eindfactuur verstuurd’. Het project krijgt automatisch deze status als de factuur wordt verstuurd als de retourdatum (bij verkoopprojecten de aanvoerdatum) voorbij is.
Afgehandeld Is de factuur betaald en het project helemaal afgerond is, geef je hem de status ‘Afgehandeld’.

Projectstatussen & de SAM app

Maak je gebruik van de SAM app, dan worden projecten vanaf de status 'Gereed voor rapen' in de app getoond. Vervolgens worden projectstatussen automatisch vanuit de app bijgewerkt tot en met de status 'Retouren verwerkt'.