Retouren & Manco's

Een goed voorraadbeheer is cruciaal bij verhuurprojecten. Waar je bij een verkooporder je artikelen uitzwaait en nooit meer terugziet, is het bij verhuur de bedoeling dat alles heelhuids terugkomt. En die garantie is er niet altijd. Daarom kun je in SAM je retouren registeren en kosten in rekening brengen als artikelen niet (heelhuids of schoon) terugkomen.

Tabblad retouren

Alle verhuurprojecten bieden de mogelijkheid om retouren in te voeren. Dat tabblad vind je hier:
  1. Ga in SAM naar Projectbeheer
  2. Open het project waarvoor je artikelen retour wilt melden.
  3. Ga naar het tabblad 'Retouren'.
Op dit tabblad vind je alle artikelen die je retour kunt melden.
Op het tabblad retouren vind je een lijst met alle verhuurartikelen, verbruiksartikelen en emballage-artikelen in je project. Hier worden de volgende kolommen getoond:
Artikelnummer Toont het artikelnummer van het te retourneren artikel
Artikelnaam Toont de naam van het artikel.
Artikelsoort Toont de artikelsoort van het artikel.
Mancoprijs Bij verhuurartikelen en emballage-artikelen zonder statiegeld wordt de mancoprijs van het artikel getoond. Je kunt de mancoprijs aanpassen door met je muis over de prijs heen te gaan en op het potloodje te klikken. Je verandert de mancoprijs dan alleen voor het huidige project en niet voor het artikel.
Geleverd Het aantal artikelen dat geleverd is
Retour Vul hier het aantal artikelen in dat retour is gekomen. Als je het veld 'Manco' hebt gevuld, wordt dit veld automatisch gevuld met het resterende aantal geleverde artikelen.
Manco Vul hier het aantal artikelen in dat niet retour is gekomen of kapot is, zodat je hier de mancokosten voor in rekening kunt brengen. Als je het veld 'Retour' hebt gevuld, wordt dit veld automatisch gevuld met het resterende aantal geleverde artikelen.

Dit veld wordt alleen getoond voor verhuurartikelen en emballageartikelen met statiegeld.
Totaal Hier wordt het bedrag getoond dat aan de klant in rekening zal worden gebracht of gecrediteerd zal worden. Afhankelijk van het type artikelen worden geregistreerde manco's in rekening gebracht of wordt een retour gekomen artikel gecrediteerd.

Schoonmaakkosten

Onderaan de tabel met retouren vind je de regel 'Schoonmaakkosten'. Zijn artikelen niet schoon retour gekomen, dan kun je hier schoonmaakkosten in rekening brengen. Deze kosten zijn per uur en het uurtarief hiervoor stel je in via Instellingen > Projecten.

Retouren verwerken

Heb je al je manco's en retouren op het tabblad Retouren ingevuld, dan kun je je retouren gaan verwerken. Dat doe je door onderaan dat tabblad op 'Retouren verwerken' te klikken. Zodra je op die knop drukt, gebeurt het volgende:
  • Het invullen van retouren wordt geblokkeerd en bovenaan het tabblad wordt getoond wanneer de retouren zijn verwerkt.
  • De beschikbare en ijzeren voorraad wordt bijgewerkt op basis van de door jou ingevoerde retouren en manco's.
  • Eventuele extra kosten als gevolg van manco's en schoonmaak worden op het tabblad financieel verwerkt.
  • Eventuele creditbedragen als gevolg van extra retouren worden op het tabblad financieel verwerkt.
  • Eventuele extra kosten en creditbedragen worden vermeld op alle offertes, orders, facturen en nacontrolebonnen die je voor dit project aanmaakt.

Alles retour melden

In het ideale geval komen al je verhuurartikelen en emballage waarvoor geen statiegeld is betaald, retour. Bij SAM zijn we optimistisch, en hebben we voor die situatie de knop 'Alles retour' in het leven geroepen.

Zodra je op deze knop klikt, wordt het aantal retour gelijkgesteld aan het geleverde aantal voor alle verhuurartikelen en emballage zonder statiegeld. Vergeet niet om hierna je retouren nog te verwerken.